Kolme syytä miksi case Iittala on nerokas - ja miksi viestintä kannattaa!
- Leena Honkajuuri
- Feb 9, 2024
- 3 min read

Jos ei ole ollut viime viikkoa ihan totaalisessa uutispimennossa, ei ole voinut välttyä siltä tiedolta, että Iittala on uudistanut logonsa. Eikä pelkästään uudistanut, vaan muokkasi ja muovasi sen uuteen uskoon vähintäänkin lekalla. Kyseisen brändiuudistuksen taustoista en tiedä sen syvemmin, mutta yleensä yrityksellä on jokin syy lähteä uudistamaan omaa ilmettään ja sen kautta toimintojaan.
Brändiuudistus on tapa viestiä että "hei, olemme uudistuneet, teemme asioita uudella otteella".
Näkyvin osuus siitä ilmentyy meille ulkopuolisille uusien värien ja fonttien uudessa muodossa - taustalla on monenlaista strategista pohdintaa tulevaisuudesta ja toiminnasta.
1. Rohkeus herättää ihmisten kiinnostuksen - ja kiinnostus on hyvä asia!
Iittalan logon uudistaminen - ja se miten se uudistettiin - on hieno esimerkki rohkeudesta tehdä asioita. Se on myös hiton hyvä esimerkki siitä, miksi kädenlämpöinen tekeminen, eli sellainen, että tehdään vähän jotain, mutta ei kuitenkaan ihan kunnolla, ei kannata.
Kukaan ei puhuisi Iittalasta juuri nyt, jos siellä olisi tehty kädenlämpöinen uudistus. Sellainen, joka olisi hieman muuttanut jotain, ehkä freesannut ilmettä hieman, mutta ei kuitenkaan lopulta muuttanut mitään niin paljoa että kenenkään kiinnostus olisi aidosti herättänyt. Ja siitä, hyvät ystävät tässä kaikessa on kyse. Kiinnostuksen herättämisestä.
Jos onnistut herättämään kiinnostuksen, voit taputtaa itseään olkapäälle ja todeta, että hyvin tehty!
Olkookin, että asia jakaisi mielipiteitä. Kiinnostavat asiat usein tekevät niin. Kaikkia ei voi miellyttää, se on vain hyväksyttävä. Mutta jos ei kiinnosta ketään, ei saa kenenkään huomiota ja silloin kannattaa miettiä kenelle tekee, mitä tekee ja miksi tekee. Silloin tarvitaan sukellus sinne syvälle strategiaan.

2. Uudet logot joista kukaan ei tiedä ovat huono investointi
Logojen uudistaminen maksaa. Ja isojen yritysten logojen uudistaminen, se vasta kallista lystiä onkin. Ihan pienestä investoinnista ei silloin ole kyse, kun Iittalan kaltainen design-brändi alkaa hieman uudistella ilmettään. Sen vuoksi, niin logouudistamisessa kuin kaikessa muussakin tekemisessä - jos kukaan ei tiedä mitä teet tai huomaa mitä olet tehnyt, herää nopeasti kysymys, onko tekeminen kannattavaa?
Ne pöytälaatikossa lojuvat suunnittelmat, uudistukset ja hyvät ajatukset ja ideat eivät sieltä itsestään jalkaudu muiden ihmisten mieliin. Kaikessa viestinnässä pätee sama.
Oli viesti kuinka hienosti kiteytty tai hissipuhe kuinka nasevasti näpytelty, jos se ei kiinnosta ketään etkä onnistu tavoittamaan sillä ihmisiä, ne ovat hukkaan heitettyjä kirjaimia (euroja).
Ei varmasti jäänyt muuten kenellekään epäselväksi tällä viikolla, että Iittala uudisti ilmeensä. Ainakin ovat saaneet euroilleen sillä tavalla vastinetta, että asia on noteerattu.

3. Kiinnostuksen generoiminen myynniksi - se on se vaikein osuus
Viestintä on helppoa. Kiteyttää asiansa kiinnostavasti ja huomiotaherättävästi ja löytää oikean tavan tavoittaa oikeat ihmiset, siinä se! Vaikeusastetta nostaa toki ne kaksi asiaa, josta olen aiemminkin kirjoittanut: miten kiteyttää asiat tarpeeksi kiinnostavasti (katsokaa Iittalaa, siellä ainakin osattiin herättää kiinnostus melko napakallakin tavalla), ja miten tavoittaa oikean yleisön niin, että tavoittamiseen sijoitetut panokset generoituvat yritykselle takaisin esimerkiksi myynnin kautta. Iittalan tapauksessa en usko sekuntiaakaan, että heidän myynti tuosta tempauksesta suorastaan laskisi - jos on tarve design-viinilaseille, niin punaisen tarran vaihtuminen keltaiseen ei ole ongelma. Kysymys onkin enemmän siitä, että jos ei ole tarve juuri nyt niille viinilaseille, mitä pitäisi tehdä, jotta viinilasit kuitenkin päätyisivät ihmisten koteihin. Ehkä kiinnostus ja huomion saaminen keltaisiin tarroihin onkin nerokas temppu lisätä myyntiä, kun syntyy halu ostaa toinen pari klassikkolaseja kaappiin ihan vain punatarraisten seuraksi.
Tämä on se vaikein osuus, kukaan ei kristallipallosta näe tuleeko näin tapahtumaan.
Mutta jos ei tee mitään - sen voi melko varmasti ennustaa, että silloin mitään ei myöskään tapahdu.
Tekoja siis täytyy olla, ja niistä kannattaa viestiä. Muista siis, jos kukaan ei tiedä mitä teet, kannattaa istua takaisin strategiatyöpajaan sitä kirkastamaan ja sen jälkeen viestiä siitä niin paljon että kaikki varmasti tietävät. Tai tehdä kuten Iittala, yksi viesti riittää, kunhan se on tarpeeksi näyttävä!
Jos tarvitset jeesiä viestintätekoihin - me jeesaamme mielellämme! Meidän DNA:han on iskotettu viestinnän teot. Niistä muutamia esimerkkejä löydät täältä >>

Comments